• Overview
  • Trip Outline
  • Trip Includes

Verken prachtige bloemenvelden en typisch Nederlandse lekkernijen! Ons avontuur met twee provincies omvat de verbazingwekkende Keukenhof-tuinen, een bezoek aan een echt werkende windmolen en een familiekaasboerderij. Ook beleven we een historische kaasmarkt en de beroemde Bloemenveiling Alsmeer.

Routes

Dag 1

Inchecken en fietsen/varen naar Alkmaar

Onze reis begint zaterdagochtend vroeg als Flora vanuit Amsterdam vertrekt naar de stad Alkmaar in de kop van Noord-Holland. Fietsers vertrekken vanuit Amsterdam en fietsen door het prachtige natuurgebied Het Twiske naar het 17e eeuwse dorp Zaanse Schans.

We zullen door straten slenteren met groene houten huizen en sierlijke bruggen, en een kijkje nemen in werkplaatsen van handelaars, kleine winkels en werkende windmolens. Flora zal ons hier ontmoeten en u kunt ervoor kiezen om te zeilen of met een gids verder te fietsen naar het mooie Alkmaar.

Tijdens het zeilen zullen we genieten van snacks en een praatje over onze tour. We vieren de avond met een welkomstdiner en introductie van gasten en crew.

Dag 2

Alkmaar - fiets door de bloemenvelden

Alkmaar, een vissersdorp uit de 10e eeuw, verwierf welvaart en culturele rijkdom als een van de belangrijkste hoofdkwartieren van de Oost-Indische Handelsmaatschappij. We zullen deze prachtige stad verkennen tijdens een rustige vroege ochtendtour.

Daarna gaan we op de fiets richting de Noordzeekust en bezoeken we het dorp Bergen uit de 16e eeuw. Vanaf hier volgen we kronkelige paden door kilometers bos en mooiste duinen. Landinwaarts fietsen we door landschappen met kleurrijke bloemenvelden zover het oog reikt. We keren terug naar Alkmaar via kleine gehuchten bezaaid met oude molens en tiny houses met prachtige tuinen.

Dag 3

Haarlem (40-43 kilometer)

Flora vaart ons tijdens het ontbijt naar een prachtig meer waar we onze fietstocht beginnen richting de oude stad Haarlem. Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland, heeft een stadscentrum vol oude Nederlandse architectuur, een prachtige marktplaats, schilderachtige hofjes genaamd hofjes die dateren uit 1300 en andere Nederlandse bezienswaardigheden om de bezoeker te charmeren.

Op weg naar Haarlem stoppen we bij Spaarndam, een schattig dorpje ter ere van Hans Brinker op de plaats van de oudste sluis van Nederland uit 1285. We bezoeken de ruïnes van Kasteel Brederode, ooit een bolwerk van een regerende Nederlandse familie uit de 13e eeuw.

Aangekomen in Haarlem hopen we het Haarlems Museum te bezoeken met interactieve film over de geschiedenis van de stad.

Dag 4

Leiden (35 km)

We verlaten Haarlem de bloemenvelden in voor spannende fietstochten en het maken van foto's. Halverwege onze route stoppen we bij de Keukenhof-tuinen om 2,5 uur door het bloeiende areaal te bladeren.

We gaan richting Leiden Centrum om te genieten van deze bijzonder goed bewaard gebleven stad uit de Gouden Eeuw. Leiden, een vroeg-Romeinse stad gesticht aan de Rijn, is de geboorteplaats van schilder Rembrandt en de thuisbasis van de eerste universiteit in Holland (1575), die zich heeft ontwikkeld tot een wereldberoemd centrum van de wetenschap.

Bijzonder is dat in de 16e eeuw botanicus Clusius hier de eerste Hollandse Tulpen in bloei bracht. Leiden was ook de thuisbasis van de beroemde Engelse separatisten, en hoogtepunten van hun leven hier zijn te zien in een interessant Pilgrims Museum.

Dag 5

Gouda (40 km)

We verlaten Leiden in zuidelijke richting naar Lidia en Teo's Farm - De Vierhuizen. De Van Leeuwen runnen een melkboerderij van negen generaties, die nu wordt gewaardeerd om hun biologische Goudse kaas. We nemen een rondleiding, leren hoe kaas wordt gemaakt en kopen dingen om mee naar huis te nemen in hun mooie winkel.

Met meer dan 300 bewaard gebleven gebouwen heeft Gouda een bruisend historisch centrum met onder meer de 123 meter lange St. Janskerk met zijn wereldberoemde glas-in-loodramen, het schitterende gotische stadhuis, de Waag, en vele prachtige musea zoals het pijpen- en aardewerkmuseum.

We zullen een speciaal bezoek brengen om te zien, en natuurlijk te genieten van, traditionele Stroopwafels gemaakt en chocolaatjes te proeven uit een originele Goudse snoepwinkel.

Dag 6

Goudse Kaasmarkt-Kudelstaart (40 km)

We blijven vanmorgen een beetje hangen voor de GOUDA KAASMARKT op donderdagochtend - een spectaculair en historisch tafereel met levendige kaashandel en een marktplein vol met diverse verkopers die hun voedsel en ambachten tonen.

We nemen afscheid van Gouda het Goudse Hout in - een recreatiegebied omringd door een enorm meer waar we over fietsen alsof we op het water drijven terwijl we staren naar een prachtig bewaard gebleven graslandlandschap.

Dag 7

Bloemenveiling-Amsterdam (40 km)

We verlaten onze boot vroeg en fietsen een paar mijl om de eerste piek te krijgen bij de werking van de beroemde Bloemenveiling van Aalsmeer - de grootste ter wereld. We zullen getuige zijn van het spannende proces waarin miljoenen bloemen en planten worden gekocht en verkocht om naar landen over de hele wereld te worden verscheept.

Op weg naar Amsterdam genieten we van het Amsterdamse Bos aan de zuidelijke rand van de stad. Het Bos, in 1937 ontstaan uit ongebruikte wetlands, is nu een favoriete plek voor fietsen en watersporten. We stoppen bij Meer Zicht waar Suzie en Roger de groep graag trakteren op populaire Hollandse pannenkoeken - Pannekoeken.

Vanavond vieren we onze laatste avond samen met een bijzonder Afscheidsdiner!

Dag 8

Tot ziens Nederland

Zaterdagochtend gaan we ontbijten, afscheid nemen van fietsvrienden en de geweldige gastvrijheid van onze kapitein en bemanning. Om 9.00 uur vertrekken we naar huis.

  • 7 nachten in het mooie Flora-boothotel met lage bedden en eigen badkamer
  • Stevig ontbijt, 6 lunchpakketten en 6 heerlijke diners
  • Haltes voor Nederlandse favorieten zoals Appeltaart met koffie, Pannekoek lunch; een middag wijn en kaas social
  • Bezoek aan werkende windmolen en door een familie gerunde boerderij, ervaar een middeleeuws kasteel, museum- / kerkrondleidingen, Keukenhof-tuinen, bloemenveiling
  • Alle veerbootkosten
  • Fietsverhuur met 24 snelheden (merk op dat e-bikes $ 100 extra per week kosten)
  • Deze tour begeleid door oude gids/historicus/vriend Seitse Huizingh